Ammattitaitoinen sisäilmatutkimus tarjoaa ratkaisun sisäilmaongelmiin
Sisäilmatutkimus on toimenpide, jonka avulla voidaan selvittää asuinkiinteistöjen, liike- ja toimitilojen tai julkisen rakennusten sisäilman laatua ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus on tarpeen, jos tilojen käyttäjät kokevat huonoon sisäilmaan viittaavia oireita tai rakennuksessa havaitaan silminnähtäviä ongelmia. Sisäilman laatu on merkittävä tekijä niin asumisviihtyvyyden kuin terveydenkin kannalta. Sisäilmaongelmista puhutaan ja kirjoitetaankin paljon, mutta aiheesta myös vaietaan usein, koska se on niin monitahoinen ja vaikeasti ymmärrettävä asia. Sisäilmaongelma leimaa rakennusta usein pitkäaikaisesti, jos haittoja ei selvitetä ja ratkaista luotettavasti.
Sisäilmatutkimuksen avulla selvitetään mahdollisten sisäilmaongelmien syyt sekä suunnitellaan tarvittavat jatkotoimenpiteet. Esimerkiksi korjaamattomat kosteusvauriot voivat aiheuttaa vakavia terveys- ja rakenneongelmia. Sisäilmaongelmien taustalla voi olla myös muita syitä, jotka tulee tutkia ja selvittää. Siksi sisäilmatutkimus on tehtävä aina riittävän kattavasti, jotta haitat ja niiden aiheuttajat pystytään poistamaan. Sisäilmatutkimuksien vastuu pitää olla rakennusalan koulutetulla rakennusterveysasiantuntijalla, jolla on riittävä ymmärrys ja kokemus monipuolisten sisäilmaongelmien ratkomisesta.
Mikä on sisäilmatutkimus ja milloin se kannattaa tehdä?
Sisäilmatutkimus on perusteellinen selvitys rakennuksen sisäilman laadusta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Sisäilmatutkimus eroaa kuntotutkimuksesta siinä, että tavoitteena on yleensä selvittää kohteen käyttäjien terveyteen haitallisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten mikrobi-, VOC- ja kuituhaittoja. Usein menetelmät kunto- ja sisäilmatutkimuksissa ovat monelta osin yhteneviä, mutta sisäilmatutkimuksiin sisältyy aina havaittujen vaurioiden muodostaman altistuksen arviointi.
Sisäilmatutkimus kannattaa tehdä, kun tilojen käyttäjillä ilmenee sisäilmahaittaan viittaavia, toistuvia tai pitkittyneitä oireita, kuten päänsärkyä, väsymystä, hengitystieoireita tai ihoärsytystä. Myös selkeät hajuhaitat, kosteusvauriot tai home-epäilyt ovat merkkejä siitä, että tutkimus on tarpeen. Lisäksi tutkimus on suositeltavaa toteuttaa ennen suurempia remontteja tai kiinteistökauppoja, jotta mahdolliset riskit voidaan kartoittaa etukäteen. Tutkimus voidaan myös tehdä arvioitaessa kiinteistössä tehtyjen korjaustöiden onnistumista.
Sisäilmaongelmien yleisimmät syyt
Sisäilmaongelmat voivat johtua monista eri tekijöistä, ja usein ne ovat seurausta useamman haittatekijän yhteisvaikutuksesta. Yleisimpiä syitä ovat rakenteiden kosteusvauriot, jotka voivat johtaa home- tai mikrobikasvuston muodostumiseen tai esimerkiksi lattiapinnoitteiden VOC-haittoihin. Huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa epäpuhtauksien kertymistä sisäilmaan. Tällöin esimerkiksi rakennusmateriaaleista haihtuvat VOC-yhdisteet eivät pääse poistumaan sisäilmasta, kuten niiden pitäisi.
Myös teolliset kuidut, kuten lasi- tai kivivillakuidut, voivat levitä sisäilmaan rakennusmateriaalien kulumisen tai vaurioiden seurauksena. Lisäksi ihmisten toiminta, kuten siivouksen laiminlyönti tai tupakointi sisätiloissa, voi heikentää ilmanlaatua. On tärkeää tunnistaa nämä syyt, jotta ongelmiin voidaan puuttua tehokkaasti.
Miten sisäilmatutkimus toteutetaan
Sisäilmatutkimus on monivaiheinen prosessi, joka alkaa perusteellisella lähtötilanteen kartoituksella. Rakennusterveysasiantuntija tutustuu käytettävissä oleviin tietoihin, kuten rakennuspiirustuksiin, aikaisempiin korjauksiin ja käyttäjien kokemuksiin. Tarvittaessa voidaan suorittaa oire- tai sisäilmastokyselyjä tilojen käyttäjille, jotta saadaan laajempi käsitys ongelmasta. Kyselyiden toteuttaminen edellyttää kuitenkin aina vähintään 10 käyttäjän yhteisöä, jotta kyselytulos on edustava. Onnistunut sisäilmatutkimus ja sisäilmaongelmien ratkaisuprosessi sisältää aina oireilevien ihmisten kohtaamisen ja vuorovaikutusta ihmisten välillä.
Lähtötilanteen kartoittamiseksi voidaan tehdä myös tutustumiskäynti rakennukseen, jolloin tutkija havainnoi tiloja aistinvaraisesti. Lähtötietojen ja käynnin perusteella kiinteistönomistajalle laaditaan tutkimussuunnitelma ja kustannusarvio tarvittavista tutkimuksista.
Tutkimusten laajuus ja sisältö vaihtelevat lähtötilanteen mukaan. Tutkimuksissa mm. selvitetään rakenneavauksilla rakenteiden toteutustapaa ja niistä otetaan materiaalinäytteitä kunnon selvittämiseksi. Näytteet voivat olla mikrobi- VOC- ja/tai erilaisia haitta-ainenäytteitä.
Asiakkaan tarpeisiin räätälöity tutkimussuunnitelma
Bradon rakennusterveysasiantuntijat laativat asiakkaan tarpeisiin soveltuvan, kustannustehokkaan ja laadukkaan tutkimussuunnitelman. Tutkimussuunnitelmassa huomioidaan kohteesta käytettävissä oleva lähtötietoaineisto siinä laajuudessa kuin asiakkaalla sitä on käytettävissään ja aineistosta koostetaan oleellinen tieto suunnitelman pohjaksi. Laajemmissa kohteissa voidaan käyttäjille teettää sisäilmasto- tai oirekysely, joka antaa lisää tietoa kohteen sisäilman laatuun mahdollisesti vaikuttavista haittatekijöistä rakennusterveysasiantuntijalle. Tällaiset kyselyt mittaavat aina haittatekijöiden vaikutuksia ihmisiin. Tarvittaessa tutkimussuunnitelman laatimiseksi tehdään myös kohdekäynti, jolla perehdytään paikan päällä vallitseviin olosuhteisiin, jotta voidaan varmistaa esimerkiksi suunnitelma-asiakirjojen paikkansa pitävyys.
Huolellisesti laaditun tutkimussuunnitelman perusteella pystytään varautumaan oikeanlaiseen näytteenottoon kohteella ja tarvittaessa voidaan siis kerätä rakenteista otettavien materiaalinäytteiden lisäksi myös ilmanäytteitä ja erilaisia laskeumanäytteitä mm. teollisten kuitujen (esimerkiksi lasi- tai kivivillakuidut) määrittämiseksi.
Käyttämämme tutkimusmenetelmät ja näytteenotto
Tutkimusmenetelmät valitaan aina tapauskohtaisesti. Rakennusten tutkimuksia voidaan tehdä joko ilmanäytteitä ottaen tai rakenteellisin tutkimuksin. Näistä jälkimmäinen on luotettavampi tapa selvittää rakennuksen kuntoa ja sisäilmaan vaikuttavia tekijöitä. Sisäilmasta mittaamalla saadaan selville mittaushetkellä ilmassa mahdollisesti olleet epäpuhtaudet. Mikäli näissä näytteissä havaitaan epäpuhtauksia poikkeavina pitoisuuksina, ovat rakenteisiin menevät tutkimukset tarpeen haittatekijöiden aiheuttajan selvittämiseksi. Ilmanäytteiden osalta on huomioitava, että tavanomaisten tulosten perusteella ei voida sulkea pois rakenteiden mikrobivaurion mahdollisuutta, eikä sisäilmanäytteillä voida yksiselitteisesti osoittaa tutkittavan tilan olevan kunnossa.
Nykyään suoraan tilan sisäilmasta tapahtuvaa epäpuhtauksien, kuten mikrobien tai VOC-yhdisteiden mittausta ja analysointia tehdään harvemmin, johtuen mittauksiin vaikuttavista epävarmuustekijöistä kuten ihmisten toiminnasta. Sisäilmasta otettavat näytteet kertovat usein seurauksista, joita haittatekijöistä sisäilmaan muodostuu varsinaisten haittojen aiheuttamana, eikä niinkään ongelmien syitä. Sisäilman näytteenottoa on suositeltavaa käyttää, kun on tarve saada tietoa sisäilmassa olevien yhdisteiden ja partikkelien vaikutuksista ihmisten terveyteen. Sisäilmatutkimuksessa on kuitenkin aina syytä tehdä muita tutkimuksia, joilla paikannetaan ja selvitetään mahdolliset ongelman aiheuttajat ja niiden korjaamiseksi tehtävät toimenpiteet.
Teetämme kaikkien näytteiden analyysit hyväksytyillä ja akkreditoiduilla laboratorioilla, jolloin saatuun analyysitulokseen voidaan luottaa ja sen perusteella annetut arviot kohteen tilasta ovat tarkempia muun muassa altistumisolosuhdetta arvioitaessa.
Sisäilmaongelmien tutkimiseen käytettyjä menetelmiä ovat mm.:
- paine-eromittaukset
- ilmanvaihdon tutkimukset
- lämpökuvaukset
- kosteusmittaukset
- tiiviysmittaukset
- sisäilmanäytteiden otto
- hiukkasmittaukset
- CO- mittaukset
- VOC- mittaukset
- geeliteippinäytteet, pyyhkäisynäytteet, laskeumanäytteet
Sisäilmatutkimuksen kokonaisraportilla selkeys sisäilmatilanteesta
Tutkimuksen päätteeksi laadimme yksityiskohtaisen kokonaisraportin, joka sisältää kaikki tehdyt havainnot, mittaustulokset ja näyteanalyysien tulokset. Raportissa kuvataan havaitut epäkohdat tarkasti, niiden sijainti ja laatu, jotta korjaustoimenpiteiden suunnittelu on mahdollisimman helppoa.
Lisäksi annamme selkeät toimenpide-ehdotukset, joiden avulla sisäilmaongelmat voidaan ratkaista. Raportin tietojen perusteella pystytään joko käynnistämään tarkempi korjaussuunnittelu tai aloittamaan selkeämmissä kohteissa suoraan sisäilmakorjaustoimenpiteet.
Sisäilman laadun parantamisen hyödyt
Investoimalla sisäilmatutkimukseen ja sitä seuraaviin korjaustoimenpiteisiin saadaan monia merkittäviä etuja. Ensisijaisesti tilojen käyttäjien terveys ja hyvinvointi paranee, mikä voi näkyä vähentyneinä sairauspoissaoloina ja parempana työtehona. Puhtaan ja raikkaan sisäilman myötä asumisviihtyvyys lisääntyy, ja kiinteistön arvo säilyy tai jopa nousee.
Lisäksi ennaltaehkäistään mahdollisia suurempia ongelmia tulevaisuudessa, sillä ajoissa havaitut ja korjatut sisäilmaongelmat estävät vaurioiden laajenemisen. Tämä tarkoittaa pitkällä aikavälillä kustannussäästöjä, kun vältytään mittavilta korjauksilta tai terveyshaitoilta.
Sisäilman laadun parantamisen hyödyt pähkinänkuoressa:
- Parempi terveys ja hyvinvointi
- Lisääntynyt asumis- ja työviihtyvyys
- Kiinteistön arvon säilyminen
- Ennaltaehkäisee suurempia vaurioita
- Kustannussäästöt pitkällä aikavälillä
Luotettavat sisäilmatutkimukset Bradolta
Ammattitaitoiset rakennusterveysasiantuntijamme ovat valmiina auttamaan sisäilmaongelmien selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi. Tarjoamme ammattitaitoista ja luotettavaa palvelua, joka perustuu vankkaan kokemukseen ja osaamiseen. Räätälöimme tutkimukset aina asiakkaan tarpeiden mukaan ja sisäilmatutkimuksistamme vastaa aina sertifioitu rakennusterveysasiantuntija.
Pyydä tarjous sisäilmatutkimuksesta Teemme mielellämme tarpeisiinne soveltuvan ratkaisuesityksen.
Usein kysytyt kysymykset sisäilmatutkimuksesta
Milloin sisäilmatutkimus tulisi tehdä?
Sisäilmatutkimus on suositeltavaa tehdä, jos ilmenee oireita tai epäilyjä sisäilmaongelmista, tai ennen merkittäviä remontteja tai kiinteistökauppoja.
Miten sisäilmatutkimuksia tai kuntotutkimuksia tehdään?
Tutkimukset voidaan suorittaa joko ottamalla ilmanäytteitä tai tekemällä rakenteellisia tutkimuksia. Rakenteelliset tutkimukset ovat luotettavampi tapa selvittää rakennuksen kuntoa ja sisäilmaan vaikuttavia tekijöitä, sillä ilmanäytteet kertovat vain mittaushetken epäpuhtaustilanteesta. Normaalit ilmanäytetulokset eivät sulje pois rakenteiden mikrobivaurioiden mahdollisuutta eivätkä takaa tilan olevan kunnossa. Jos ilmanäytteissä havaitaan poikkeavia epäpuhtauksia, tarvitaan rakenteellisia tutkimuksia haittatekijöiden syyn selvittämiseksi.
Tutkimusprosessin alussa perehdytään rakennuksesta olemassa olevaan aineistoon, kuten havaittuihin ongelmiin, rakennetietoihin ja tehtyihin korjauksiin. Lisäksi tutkija voi havainnoida tiloja aistinvaraisesti. Näiden lähtötietojen perusteella laaditaan kiinteistönomistajalle tutkimussuunnitelma ja kustannusarvio.
Tutkimusten laajuus ja sisältö vaihtelevat tilanteen mukaan. Rakenteita voidaan avata toteutustavan selvittämiseksi, ja niistä otetaan materiaalinäytteitä kunnon arvioimiseksi. Näytteet voivat olla esimerkiksi mikrobi-, VOC- tai haitta-ainenäytteitä.
Kuka sisäilma- ja kuntotutkimuksia saa tehdä?
Tutkimuksen suorittajalla pitää olla Asumisterveysasetuksen (545/2015) mukaisesti riittävä pohja- ja erikoistumiskoulutus. Käytännössä pohjakoulutus on rakennustekniikan korkeakoulututkinto, jota asiantuntija on täydentänyt hankkimalla rakennusterveysasiantuntijan pätevyyden pystyäkseen luotettavasti arvioimaan tekemiensä havaintojen vaikutusta kohteen sisäilmaan. Palveluksessamme on kokeneita rakennusterveysasiantuntijoita, jotka pystyvät palvelemaan teitä kaikissa haasteissanne.
Mikä on VOC ja miksi se on tärkeä sisäilmatutkimuksessa?
VOC eli haihtuvat orgaaniset yhdisteet ovat kemiallisia yhdisteitä, joita haihtuu rakennusmateriaaleista. VOC-yhdisteet voivat korkeina pitoisuuksina vaikuttaa haitallisesti käyttäjien terveyteen ja aiheuttaa oireilua. VOC-yhdisteiden mittaus on tärkeä osa sisäilmatutkimusta.
Missä sisäilma- ja rakennusten tutkimuksiin liittyvät näytteet analysoidaan?
Kaikki tutkimuksissa otettavat näytteet on analysoitava akkreditoidun ja EVIRA–hyväksytyn laboratorion toimesta. Tällä tavoin tulokseen voidaan luottaa ja se on vertailukelpoinen muihin tuloksiin nähden. Olemme käyttäneet hyviksi ja luotettavaksi toteamiamme, hyväksyttyjä laboratorioita omissa sisäilmatutkimuskohteissamme, koska asiakkaamme on pystyttävä luottamaan saamiinsa tutkimustuloksiin.
Mitä tapahtuu, jos sisäilmatutkimus paljastaa ongelmia?
Raportissa annamme selkeät toimenpide-ehdotukset havaittujen ongelmien korjaamiseksi. Voimme myös auttaa korjaussuunnitelman laatimisessa ja ohjata sopivien asiantuntijoiden pariin.
Mitä eroa on sisäilman mittauksella ja sisäilmatutkimuksella?
Sisäilman mittaus keskittyy yleensä yksittäisten parametrien, kuten lämpötilan tai kosteuden mittaamiseen. Sisäilmatutkimus on laajempi kokonaisuus, joka selvittää sisäilman laatua monipuolisesti ja etsii mahdollisten ongelmien syitä.
Voinko tehdä sisäilman mittauksen itse?
Perusmittareilla voit kartoittaa esimerkiksi ilman lämpötilaa ja kosteusprosenttia suuntaa antavasti, mutta kattava sisäilmatutkimus vaatii ammattimaisia menetelmiä ja laitteita sekä asiantuntijan osaamista tulosten tulkinnassa.
Mitä sisäilmatutkimus maksaa?
Tähän kysymykseen ei valitettavasti ole yksiselitteistä vastausta. Sisäilmatutkimus on aina suunniteltava kohteessa havaittujen haittojen mukaisesti siten, että kaikki tarvittavat asiat saadaan selvitettyä. Hinta vaihtelee kohteen koon, tutkimuksen laajuuden ja tarvittavien näytteiden mukaan. Jossain kohteissa voi riittää yksittäinen rakenneavaus, toisissa tarvitaan useampia avauksia ja näiden lisäksi näytteitä ja erilaisia mittauksia. Siksi pyydämme aina mahdollisimman tarkat lähtötiedot asiakkailtamme, jotta osaamme arvioida tutkimustarpeen ja kustannukset mahdollisimman tarkasti.
Tarjoamme aina yksilöidyn tarjouksen, joka perustuu asiakkaan tarpeisiin ja kohteen erityispiirteisiin.
Onko sisäilmatutkimus pakollinen ennen remonttia?
Vaikka se ei ole lakisääteisesti pakollinen, sisäilmatutkimus ennen remonttia on suositeltavaa. Se auttaa tunnistamaan mahdolliset piilevät ongelmat, jotka voivat vaikuttaa remontin laajuuteen ja kustannuksiin.
Voidaanko sisäilmaongelmat korjata pysyvästi?
Kyllä, kun ongelmien todelliset syyt on tunnistettu ja korjattu oikein, sisäilman laatu voidaan palauttaa hyväksi ja pysyväksi. Pelkkä seurausten korjaaminen johtaa uusiutuviin korjauksiin, jos havaittujen ongelmien todellista syytä, eli aiheuttajaa ei ole havaittu.
Kuinka kauan sisäilmatutkimus kestää?
Sisäilmatutkimuksen kesto riippuu kohteen koosta ja laajuudesta. Yleensä tutkimusvaihe kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, sisältäen näytteenoton ja analyysit. Kokonaisraportti toimitetaan analyysien valmistuttua.