Omistamisen sietämätön tuska

8.7.2022

Omistaminen lisää tuskaa on vanha viisaus, joka olisi hyvä muistaa. Tätä tuskaa olen seurannut ja jakanut useissa eri rooleissa, muun muassa taloyhtiön hallituksen osakkaana,  hallituksen jäsenenä sekä rakennuttajakonsulttina.

Yleensä ammattimaiset kiinteistönomistajat, kuten kunnat, kiinteistösijoittajat ja muut vastaavat tahot ymmärtävät omistamisen tuoman vastuun ja tekevät suunnitelmallisesti töitä omistamiensa kiinteistöjen arvon säilyttämiseksi. Tällainen menettely ei kuitenkaan tunnu olevan pääasiallinen tavoite asunto-osakeyhtiöissä ja omakotitaloissa, joissa omistus on yksityishenkilöillä. Ja tämä hämmentää minua kovasti – miksi siitä todennäköisesti kalleimmasta omaisuudesta ei haluta huolehtia? 

Hyvin usein eteen tulee omakotitalo, jossa on laiminlyöty normaalit huollot, kuten salaojien tarkastukset ja huuhtelut, räystäskourujen puhdistukset tai ilmanvaihdon nuohoukset. Samoin taloyhtiöissä törmää ajoittain erikoiseen ajatusmalliin: tämä maksaa, ei tehdä. Liekö nuo kustannukset sitten syynä omakotitaloissa, kun asiat jäävät tekemättä. Vai olisiko syynä sitten tietämättömyys, mitä omaisuuden hoito vaatii.

Tämän takia niin taloyhtiön osakkaan kuin omakotitalon omistajan olisi syytä perehtyä siihen, mitä kiinteistön kunnossapito todella vaatii. Eihän kukaan aja autollakaan ilman öljynvaihtoja tai muita määräaikaishuoltoja. Miksi siis rakennuksien huoltoon ja erityisesti ennakoivaan kunnossapitoon suhtaudutaan niin leväperäisesti?

Miten sitten parantaa tietoutta? Internetistä löytyy paljon ohjeistusta ja aineistoa kiinteistön kunnossapidosta. Lisäksi löytyy paljon palveluntuottajia, jotka voivat tarvittaessa opastaa asiassa tarkemmin. Esimerkiksi kuntoarvio on erinomainen työkalu suunnitelmallisen kunnossapidon tueksi.

Näiden ohjeiden perusteella toimimalla todennäköisesti kiinteistö arvo-omaisuutena on jatkossakin arvokas ja rakennus ei ole purkukuntoinen lyhyellä aikavälillä, vaan kiinteistön elinkaaren pää siintää vasta tulevaisuudessa.

Eli kun menette sinne yhtiökokoukseen tekemään päätöstä kalliista remontista tai mietitte terassilla istuessa, pitäisikö katto uusia vai käydä Thaimaassa lomalla, niin miettikää sitä, mikä pitää yllä omaisuutenne arvoa. 

Siitä se tuska tulee – kerran maksettua maksetaan jatkossakin, arvoa säilyttäen.

Veli-Matti Hokkanen

Brado Oy

Postiosoite

Laukaantie 4

40320 Jyväskylä

 

Toimisto

050 356 9452

toimisto@brado.fi
Toimistoajat arkisin 08:00 – 13:00

 

Y-tunnus 2728306-3

Keski-Suomi

Savo

Karjala

Pirkanmaa

Uusimaa

Copyright © 2024 Brado Oy
Lähetä yhteydenottopyyntö